Abstract (croatian) | UVOD: Pravilna prehrana tijekom trudnoće od osobitog je značaja za majku i dijete, a namirnice koje će se koristiti tijekom trudnoće treba prilagoditi rastu i razvoju djeteta i njegovim specifičnim potrebama. S obzirom da je trudnoća zahtjevan proces za organizam žene, osobitu pažnju treba posvetiti kvaliteti hrane koju trudnica konzumira. MATERIJALI I METODE: Istraživanje je provedeno anketnim upitnikom od siječnja do travnja 2017. godine u splitskom KBC-u. U istraživanju je sudjelovalo 40 ispitanica. U opisu sociodemografskih karakteristika ispitanika korištene su metode standardne deskriptivne statistike REZULTATI: Prosječna dob svih ispitanica iznosi 31, 18 godina. Prosječna težina prije trudnoće iznosi 67, 6 kg, a na kraju 82, 65 kg. Prosječni prirast tjelesne težine iznosi 15, 05 kg. Tijekom trudnoće kalorijske se potrebe povećavaju za 200 – 300 kcal/dan. 32, 5% ispitanica se ispravno hranilo Prema rezultatima ispitanice unose dodatno prosječno 375, 5 kcal/dan. Prije trudnoće pušilo je 25% ispitanica, a 15% je nastavilo i za vrijeme trudnoće. Alkohol i opojna sredstva prema podatcima nitko nije konzumirao. Hranu baziranu na mediteranskom tipu prehrane konzumiralo je 60% ispitanica. Sportom se bavilo samo 17, 5% ispitanica, dok je zdravstvene probleme za vrijeme trudnoće navelo 12, 5% ispitanica. Ispitanice navode kako su se najviše informirale o prehrani u trudnoći putem Interneta, čak njih 62, 5%, a najkorisnije su informirane od strane ginekologa, njih 90%. ZAKLJUČAK: Navike u prehrani i piću određuju naše zdravlje daleko izravnije nego što smo ranije pretpostavljali, a osobitu vrijednost i značaj dobiva prehrana u trudnoći. Iako ne postoje stroga pravila, ipak postoje preporuke prema kojima bi trudnica tijekom trudnoće imala pravilan prirast težine. |