Naslov POVEZANOST IZMEĐU GUSTOĆE KOSTI I UPALNOG INDEKSA PREHRANE KOD ŽENA
Naslov (engleski) RELATIONSHIP BETWEEN BONE DENSITY AND INFLAMMATORY NUTRITION INDEX IN WOMEN
Autor Ivana Pavičić
Mentor Olga Peloza (mentor)
Član povjerenstva Sandra Pavičić Žeželj (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Rijeci Fakultet zdravstvenih studija (Katedra za temeljne medicinske znanosti) Rijeka
Datum i država obrane 2019-06-06, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Temeljne medicinske znanosti Anatomija
Sažetak Zdrave kosti se konstantno obnavljaju te je pravilna prehrana važan faktor za odvijenje ovog procesa. Protuupalna prehrana osmišljena je u svrhu unapređenja zdravlja te sprječavanja nastanka i razvoja kroničnih bolesti povezanih sa nepravilnom prehranom. Pravilna prehrana bazirana na protuupalnoj piramidi i promjene loših prehrambenih navika dugoročna su strategija za prevenciju upale i nastanak osteoporoze.
Cilj ovog istraživanja bio je analizirati mineralnu gustoću kostiju, biljege koštane pregradnje, vrijednosti vitamina D u serumu i unos nutrijenata s obzirom na prehrambeni upalni indeks (engl. Diet inflammatory index, DII) kod žena u Gradu Rijeci.
U projektu je sudjelovalo 200 žena u dobi od 40 do 67 godina, koje su podijeljenje prema Prehrambenom upalnom indeksu (DII) u četiri kvartile. Ispitanice u prvom kvartilu (Q1) su imale najniže vrijednosti DII i najviši stupanj pridržavanja protuupalnoj prehrani, dok su u četvrtom kvartilu (Q4) ispitanice imale proupalnu prehranu. Podaci o prehrambenim navikama i DII indeksu dobiveni su iz anketnog upitnika. Biokemijski pokazatelj razgradnje kosti određeni su iz krvi ispitanica imuno enzimatskom metodom dok je pomoću uređaja za denzitometriju kosti (Hologic, Bedford, MA, USA) mjerena gustoća kosti na anteriorno-posteriornim snimkama kralježnice i kuka.
Rezultati su pokazali da su žene koje su imale protuupalnu prehranu imale značajno više vrijednosti BMD lumbalnog dijela kralježnice (p =0,009), BMD lijevog kuka (P < 0,001) i koštane alkalne fosfataze (P = 0,01) te su imale značajno niže vrijednosti DPD (P = 0,01). Dob obrnuto korelira s LH BMD, LS BMD i koštanom alkalnom fosfatazom. DII je obrnuto proporcionalan s LS BMD, LH BMD i ALP, dok je proporcionalan s DPD.
Iz dobivenih rezultata možemo poduprijeti dosadašnja istraživanja koja pokazuju da proupalna prehrana može biti povezana sa smanjenim zdravljem kostiju. Upalni čimbenici iz hrane mogu imati ulogu u razvoju osteoporoze a protuupalna prehrana može biti način da se kontrolira i smanji dugotrajna upala i spriječi gubitak kosti. S obzirom na mali broj ispitivanih žena, potrebna su daljnja istraživanja na ovom području, kako bi se u potpunosti razumjela povezanost između upale, prehrane i zdravlja kosti.
Sažetak (engleski) Healthy bones are constantly remodelling and healthy nutrition is an important factor for this process. Anti-inflammatory nutrition is designed to improve health and prevent the development of chronic illnesses associated with unhealthy diet. Healthy diet based on anti-inflammatory diet and changes of poor dietary habits are a long-term strategy for inflammation prevention and osteoporosis.
The aim of this study was to analyse bone mineral density, bone turnover, vitamin D value in serum and Dietary Inflammatory Index (DII) in women in the City of Rijeka.
The project involved 200 women aged between 40 and 67, divided by the DII into four quartiles. Patients in the first quartile (Q1) had the lowest levels of DII and the highest level of adherence to anti-inflammatory diet, while in the fourth quartile (Q4) the subjects had a inflammatory diet. Data on dietary habits and DII index were obtained from the questionnaire. Biochemical bone degradation was determined by the immune enzymatic method from the blood, while the bone densitometry device (Hologic, Bedford, MA, USA) measured bone density on anterior-posterior spine and hip images.
The results showed that women who had anti-inflammatory diet had significant BMD values of the lumbar spine (p = 0.009), BMD left hip (P <0.001) and bone alkaline phosphatase (P = 0.01) and had significantly lower values DPD (P = 0.01). The age is inversely correlated with LH BMD, LS BMD and bone alkaline phosphatase. DII is inversely proportional to LS BMD, LH BMD and ALP, while proportional to DPD.
From the results obtained we can support previous research that shows that inflammatory diet can be associated with reduced bone health. Food inflammatory factors may play a role in developing osteoporosis, and the anti-inflammatory diet can be a way of controlling and reducing long-lasting inflammation and preventing bone loss. Considering the small number of studied women, further research in this area is needed in order to fully understand the relationship between inflammation, nutrition and bone health.
Ključne riječi
DII indeks
gustoća kosti
protuupalna prehrana
žene
Ključne riječi (engleski)
anti-inflammatory diet
bone density
DII index
women
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:184:651270
Studijski program Naziv: Klinički nutricionizam Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/magistra kliničkog nutricionizma (mag. nutr. clin.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2019-06-12 07:49:12